Saturday, December 31, 2011

catatan terakhir...

aku bukan nak ke mane pun. Bukan dah nak mati ( insyaallah semoga umur aku masih panjang. amin). Tapi ni catatan last untuk tahun 2011. Dalam bln terakhir ini, baru hari ini aku menulis. Banyak benda aku nak menulis sebenarnya pada hari-hari yang lepas. Tapi macam biase la, malas menguasai diri.

dalam bulan ini agak sibuk dengan pelbagai aktiviti, daripada aktiviti tak berfaedah, sampailah ke aktiviti berfaedah. Untuk hari ini, aku nak berbicara tentang acara yang akan berlaku (insyaalah) didataran merdeka pada mlm ini.

Flasmob V for merdeka oleh kumpulan anak muda. Aku ada kawan yang join grup ini. Jadi aku tahu la sedikit demi sedikit pasal acara ini. Aku sangat teruja kerana aku suka sangat dengan V ni dan ceritanya serta pandangan yang disampaikan. Malangnya, beberapa manusia yang aku tak tahu tapi buat-buat tahu, menuduh dengan pelbagai fitnah yang menunjukkan kebodohan diri sendiri.

Salah satunya adalah grup ini ditaja oleh DAP. Sedangkan, acara ini disumbang oleh ahli #Occupy Dataran. Tuduhan melulu itu sangat mengecewakan kerana maklumat yang diberikan itu akan membawa keburukkan kepada grup yang bukan pencacai mana-mana politik. Tapi apa nak buat, pemikiran tipikal mereka mengatakan grup ini adalah grup pencacai PR. Hhahahaha, sangat melucukan. Sedangkan, Fahmi sendiri anti terhadap mana-mana parti politik sekarang. Dia juga non-government individual( bagi pendapat aku la). So, bagaimana dorang boleh kata yang Fahmi ini pencacai PR atau Anwar? Macam V cakap la, artis menipu untuk memberitahu kebenaran, manakala ahli politik menggunakan untuk menyorok kebenaran.

Aku tak tahu memang mereka berfikiran lembab macam itu, atau dibayar untuk menulis seperti itu. Lagi kelakar bila obefiend keluarkan video yang dibuat oleh grup itu diblognya, seriusblog.blogspot. Ada yang menuduh obefiend yang rakam dambar sendiri, ada yang komen dengan perasaan benci yang sangat tak logik akal, tak lupa juga komen yang bersifat perkauman. Aik, cakap sokong 1 Malaysia. Kah kah kah, lawak maharaja lawak betul dorang ni. Mereka tuduh orang ini, orang itu pencacai, tapi mereka tidak sedr yang mereka sendiri itu pencacai.

Dah la aku mengukutuk orang kat sini. Mak aku marah kutuk orang lebih-lebih. Takut masuk ISA katanya. Macam la yang masuk ISA tu dia. Hahahha. Tapi takpe la, mak aku jugak kan? Kene la hormat die.

Ada orang pos kt facebook pasal azam. Ya, aku berjaya melaksanakan azam aku pada tahun 2007, iaitu berhenti merokok. Esok hari, boleh aku klaim aku dah berhenti selama 1 tahun. Hahahaha, korang boleh? Ape, aku poyo? Ada aku kesah? Hahahahahahaha. Pergi mampos la korang. BTW, terima kasih kepada Tuhan yang telah mengizinkan aku untuk berhenti merokok.

Sejak aku berhenti merokok ni, kehidupan aku best sikit la. Boleh ebrmewah-mewah. Ada la kasut, baju, seluar yang dulu tak mampu aku miliki, sekarang aku boleh miliki. Dengan duit terkumpul tanpa membeli rokok, insyaalah aku akan ke Jakarta tahun depan.

Sejak aku berhenti merokok ni juga, baru aku tahu ape perasaan orang yang tidak merokok. Asap rokok sangat tak best untuk orang bukan perokok macam aku kini. Kepada kawan-kawan dan sesiapa yang marah bila aku hisap rokok berdekatan kamu, tolong maafkan aku ye. Aku akui itu memang salah aku.

Cuma azam aku nak berpacaran belom lagi termakbul. Mungkin ada hikmahnya kot. Harap-harap tapat yang dah kerja, boleh kawen terus. Jauh dari maksiat. Huhuhuhu. Okey la, aku berhenti kat sini je la bebelan aku untuk malam terakhir 2011 (Malam terakhir tahun Hijrah taknak pulak buat macam ni). Jam pun dan pukul 8.30. Nak bersiap-siap ke dataran merdeka untuk mengikuti flash mob malam ini. Bye...