Saturday, February 5, 2011

tora datang lagi....

Pendahuluan

Hahahah, sudah lama aku tak update blog ni. sunyi tak bertuan. tapi hari ni aku paksa juga tangan aku untuk menulis. sebab dah berlambak idea-idea yang nak aku kongsi, nak aku curahkan hilang setelah lama terperam dalam otak yang dedang membeku ini.


Mesir

sekarang hangat cerita pasal mesir bergolak. aku rase kamu semua juga sudah bosan dengan cerita ni. sudah seminggu mereka boikot, berdemonstrasi untuk menunjukkan mereka benci dengan pemerintahan hosni mubarak.

tapi aku ingin juga menulis tentangnya kerana banyak perkara yang aku terfikir pasal kejadian ni. ada yang setuju, ada yang keji apa yang berlaku di mesir. ada yang kene rompak, kene acu dengan pisau, putus bekalan makanan, putus hubungan dan lain-lain. memang ini yang akan berlaku jika sesebuah negara itu berada didalam keadaan darurat. sebab itu zaman darurat dimalaysia, rakyat malaysia makan ubi kayu. sebab bekalan beras tidak mencukupi.

tapi adakah salah mereka yang berdemonstrasi? disini aku nyatakan yang mereka tidak bersalah. mereka hanya mahu hak mereka dikembalikan. mereka mahu negara mereka terbentuk mengikut acuan pilihan rakyat. bukan pilihan talibarut amerika. kalau mubarak prihatin tentang rakyatnya, die dah mengikut suara rakyat. tapi ini tidak. siap kencing lagi, cakap nk undur semalam, tapi tak jadi. kalau mubarak ikut cakap rakyat, die x kejam, benda ni semua takkan berlaku. jadi siapa yang bersalah sebenarnya? pastinya mubarak dan kuncu-kuncunya.

aku pernah post status aku untuk mengajak rakan-rakanku buat macam dimesir, tapi ada yang bangkang sebab malaysia aman. tak perlu buat macam tu. hahahha, aman celah mana aku tak tahu. aman ke jika kes-kes kriminal meningkat saban tahu? kes rogol, bunuh, rompak, ragut, culik, cabul dan sebagainya berlaku tiap-tiap hari. tapi kita tidak sedar sebab berita hanya keluarkan isu mengikut musim. musim culik, semua berita muka depan berita culik. lepas tu berita buang anak. 1 minggu cakap pasal buang anak. akhirnya, senyap seribu bahasa. WTF?


Cerita Lucu

petang tadi ada perakakan dari mesjid klcc ke kedutaan amerika. nak dijadikan cerita, aku dapat info yang mereka akan ke kedutaan mesir. aku dengan rakan aku terus ke kedutaan mesir. kami bertolak lambat, jadi kami terus ke kedutaan mesir. dari jam 2.30 sampai 4.15 kami tunggu. tak muncul-muncul. aku ingatkan batal. kami terus pulang. rupa-rupanya silap info, yang perarakkan tu ke kedutaan amerika. hahhha. lain kali cek betul-betul informasi sebelum bertindak.


A.C.A.B = All Cops Are Bastard

dengar cerita ada kekasaran semasa perarakkan tu. ape ada hal. dorang berarak aman kot. yang korang ganggu apesal? babi r polis ni. sumpah, kalau aku ade anak, aku tak kasi anak aku jadi polis. kalu die nk jadi polis juga, aku suruh die jadi polis hutan sudah. perempuan ko nak cederakan. bangsa sendiri nak pukul. aku respek kat askar mesir sebab seudah menyebelahi rakyat. tak cederakan rakyat. tapi polis malaysia. kejam nak mampos. macam tak kenal siapa. weh polis, aku tak halal duit aku yang kerajaan bagi kat korang tu sebab sakiti rakyat.

aku tertarik dengan adengan seorang pemuda baling batu kearah trak fru. polis preman kejar pemuda ni. ape ada hal? bukan kena kat anggota polis, tapi saje je. dah dasar otak lembu. lembu la juga. aku pun pelik, dorang ni makan ape ye sampai bebal macam ni. ya Tuhanku, berilah mereka sedikit akal. sedikit pun jadi la. biar mereka reti bahasa.


Darurat = Hari Kebebasan Pesalah?

aku tak tahu kenapa tapi inilah yang terjadi. selepas diisytihar darurat, banduan dalam penjara dilepaskan. kenapa mereka dilepaskan? aku rasa ini hanyalah propaganda mubarak kot. supaya banduan-banduan ni buat chaos macam rompak, rogol dan pelbagai lagi kerosakan agar rakyat salahkan para demonstran sebagai penyebab rumah mereka dirompak, anak gadis mereka dirogol, haiwan ternakan mati atau dicuri.

lepas tu bolehlah gerombolan cakap yang demonstrasi bukan budaya kita. demonstrasi membuatkan negara kacau bilau. hahahha, sekarang tak kacau bilau ke? duit rakyat dirompak, menteri perogol. perdana menteri pembunuh. tak kacau bilau? shit. nak tipu makcik kampung boleh lah. tapi realitinya, mentaliti rakyat malaysia masih macam makcik kampung walau pun berkereta merc, rumah ada ekon, pakai pakaian cap top man, prada, zara. nampak moden, tapi pemikiran kolot.


Chinese New Year

aku rasa tidak terlambat lagi kot untuk mengucapkan gong xi fa cai dan xin nian kuaile kepada rakan-rakan yang berbangsa cina. harap-harap, dengan semangat tahun arnab, mahasiswa dan rakyat bersatu melawan kezaliman.

7 comments:

FastRi said...

mu hina org kampung din. aku org kampung gok. aku terasa din. haha

kerk said...

aku pun org kmpong..
hahaha....
tp bkn org kmpong mcm mg fazri..
tp org kmpong yg lain..
huhuhu...

kerk said...
This comment has been removed by the author.
pawi nintama said...

dink.. sek2 kite ade gok polis dink.. siap punk lagi.. haha..

indie lover said...

Bakpe mung anti benor ngan polis? sesetengah polis je yang berperangai macam tue..... ada yang x bersikap kejam macam tue.....

kerk said...

tanye lagi bakep farid?
ye la sesetengah je...
dah aku benci yang sesetengah tu..
bkn semua...

Ron Mia-Eaz said...

baru aku tau apa nama penuh A.C.A.B..

thanx tmbh knowledge aku.