Wednesday, December 30, 2009

travel story...

ni la 1st time aku travel sorang2. bila travel ni, trasa best plak kalau knal ramai kwn. pergi mane2 je, xyah risau. blanja x tggi. HFC ada wat free foof n clothing. so, aku pom join. sbelom tu aku lepak rmah ayie kt kmaman. tidor 2 mlm. ari jumaat pagi aku bngun, pastu tlg ayie sediakan nasik lemak HFC. tp x best kali ni sbb wak kang xde. lg 1 bdk2 HFC x dtg pg tu. hnya kuwen je yg dtg. tgahari baru aniq, farid, merang dan kwanye (aku x ingt name nape). sepatotnya pkol 3 kami bertolak ke vanue, sungai ular. tp biase r. waktu punk rock. pkol 4 baru bertolak. tu pom kami( aku, aniq, frid n kuwen) smpai lwat sbb g cari air kt bndr. anak2 KOSUKA pom ade dtg. ni 1st time aku jup[e fara. slame ni prnah knal name je. tp tgok die mcm x friendly je. sronok btol wat keje amal ni. ade mkn2, bermesra2 ngan anak2 kampung. tp yg x bestnye, tetibe je ketua kampung dtg tnjuk hebat. ade ke ptot mrah org wat keje amal. nak wat kene bgtaw die. eleh, ko tu sape? jeles ke kitprang dpt wat keje amal, tp ko bolot duit? ko bkn ketua kampung, tp ketua peyamun. samun duit rakyat!

lepas bagi baju, makan2, busking, masa pulang pom tiba. sblom pulang, kami bergambar dlu dengan warga kampung di PPRT. lpas tu kami lpak dlu di restoran berdekatan. bersembang tntang pembagian baju tadi. ayie sbagai orang yg tertua dikalangan kami, mengucapkan kpd anak2 kolektif suara kita (KOSUKA) krana sudi dtg. oh ye, lupe nk ckp, bdk2 band never found pom dtg. lpas abis mnum, kami pulang.

samapi rumah ayie dlm pkol 8 mlm. 9.30 kami kluar ke bndr. mkn dan lepak. pkol 12 baru pulang. keesokkannya aku bngun awl sket. sbb ayie ckp nk g kuantan, nk beli baju kosong. tp die plak bngun lambat. aku ingat nk blk ari ni, tp pidot beriaya2 ajak aku g peace gig, aku pom g r gig. jadi aku xnk nyusahkan ayie, aku lpak kuatan. hari gig aku ikot pidot ke cerating. bkn ape, aku mmang malu r dok umah ayie. sbb setiap ade aktiviti, mesti lpk umah ayie. jadi segan. lagi pom, ari ahad ayie niaga. jadi mesti die bz. mlas r nk sruh die hntr aku ke cerating. sampai umah pidot, pidot ajak g studio laki fara. kitorang pom g. lpak2 kt sane jap, layan cite kt astro. aku ingat nk lpak ngan kwn lama aku yg tggal kt kuantan, tp kene batal sbb pidot ajak lpak kt kdai mamak. ok gak. perut pun dh main lagu crusty. sket lagi nk bnyi grind. smpai kt kdai mamak, aku terus oder nasik goreng. lpas mkn, lpak2 ckp pasal masalah bdk2 punk nazi. ari pom mg maghrib, kami pulang ke rmah pidot (tp fara blk rmah die la). rupenye fara ni ok jgak. so don't jugde by the cover k!

mlm tu kuar lagi, g cari barang persiapan utk gig. mase tu kami berempat. aku, pidot, fara n lan lan. smpat jugak time tu pidot berdagang ngan aku. jual cd pusher ngan the pips. aku baru taw dorang rekod baru. sbb dlu dorang split. ni dh rekod baru dan wat asing2. siap the pips rkod lagu hukum rimba lagi. sementara nk sampai ke tmpt mkn, kami sempat layan the pusher. tmpt lpak kami mlm tu, adalah kedai pnjang. lpak smbil usaha awek( bkn aku, tp pidot). smbil smbang kosong, aku lyn cite kt TV3. lame btol aku x tgok tv. skali skale lyn, best gak. abis je cite tu. kami blk. sampai umah pidot, lan lan ajak g 7E. g beli rkok. kbetulan aku pom rase lapor. alang2 g 7E aku beli whiskers utk jerry, kucing pidot. kesian plak aku tgok si jerry tu. ape nasib bdn, tuan pon ckup2 mkn je. kitorang lpak kt atas, tepi branda smbil hirup udura nyaman di mlm hari. last2, kami berpakat nk tido kt branda tu. plan asal nk lpak kt TC. tp zul lmbt dtg. kitorang bntai tido dlu. pkol 5 lbh baru zul ngan bdk2 band gymnastil skull whistling smpai kt umah sewa pidot. lpas tu pidot ngan zul g pick up abe kt terminal. kiotrang lpk smpai pagi. ngantuk, tp x blh tido. maybe sbb jmpe kwn baru kot. pkol 9 fara smpai. bdk2 pom siap2 nk g vanue. aku je yg x mandi. heheheh. baru punk!. kat pkol 10 jgak kitorang bertolak. sampai je kt cerating, kami terus berkemas2. fara sruh pidot jadi MC, tp xnk. sruh zul, die pom xnk. die sruh aku, aku lg la xnk. tp mcm ssh je nk cari MC, aku pom snggup r. tlg kwn. last2 dpt tag. yeah yeah, dpt masuk free. hehehe. gig brjln ngan lncar. smpat gak aku beli cd pusher ngan the pips. mujur aku beli awl. sbb mase aku beli tu, cd the pips ngan pusher dh nk abis. sempat gak aku beli patches ngan stiker ngan abe. dpt stiker marjinal tu, rare beb. aku nk cari pathces marjinal, tp xde. xpe r, dpt stiker pun jadi la. lpas gig kami bergambar2 ngan bdk2 kolektif dan bdk band the pips. sbenarnya amek gmbr ngan the pips tu politik aniq je. nk ngorat awk pink. hahaha, lancau r mung ni aniq. lpas 2 lpak kt kdai brdekatan. lpak sampai mlm. pkol 9 kami bersurai. tp aku x blk ke kuantan, aku blk ke kemaman, sbb apek ajak aku lpak kat tati. waaa, korang prasan x, spanjang travel aku ni, sekua tmpat tggal aku, x yah kuar duit. tu la kebaikan kenal orang. aku beruntung berada dlm scene sbb blh knal ramai org dan blh travel kemana2 tnpa rase ssah.

aku mlas nk lpk umah ayie lagi. bkn ape, segan r. aku pom lpak ngan apek. sampai kt kmaman, kami lpak lagi. dari lpak kt cerating, sampai kt kmaman, cite the pips x abis2. dah la aku mabuk sket mlm tu sbb x ckup tido, aku kene bntai glak. hahahah. pkol 11.30 kami bersurai. sampai kt tati, aku terus mandi, pastu main gtar jap, pastu terus tido. esok pagi aku dlm kol 11 ( kire pagi lagi ke tu?) bangun. lpak2 jap, pastu siap2 nk g mkn. lpas mkn aku g amek baju kt rumah rezeki. lpas tu lepak kt bndr. kuat btol la aku ni lepak. bas pkol 6. waktu tu baru kol 2. 30. lpak2 punya lpak, jam pon dah kol 5.30. aku pom terus g bustand. 6.05 bas bergerak. sampai kt umah pkol 9 lbh sbb bus yg aku naek tadi benti solat maghrib kt tnjung dara. smpai umah, terus mkn, lpas mkn lyn internet. lpas tu terus tido.

sebolm tido tu. smpat aku berfikir. klau aku xde teman2 di negeri @ daerah laen , mcm mane keadaaan aku. mesti x best. duit bnyk abis, xde org nk lpak. x knl tmpt org. mmang beruntung kalu kita punyai teman2 yng berselerakkan. tp kalu dikira2 blk, aku hnya ada tman di kuanta, johor dan KL je. kt laen xde lg. huhuh. maybe perlu aku luaskan jajah kot ( koya goh). ape2 hal. thanks tu ayie, pidot n apek sbb tmpangkan aku tido. x lupa jugak kat fara sbb tmpangkan aku naek kereta utk g mkn+round2 kt kuantan. adios...

4 comments:

S.I.T.I said...

Mu gi under Human First ke?

kerk said...

ho. bkpe?

S.I.T.I said...

aku tanye je. kot2 kekgi aku mcm nok wi baju, aku wi ke mu jelah...ke guane?

kerk said...

breh je..
tp kalu mg nk pos. baek mg pos terus ke saeng aku.