Friday, July 1, 2011

menghitung...

Sekarang ramai orang sedang menghitung hari. Tinggal 9 hari lagi pesta BERSIH akan berlangsung. Seperti biasa, pihak penguasa dengan rakus mencabuli hak asasi manusia. Sampaikan pakai baju warna kuning kene tangkap. Mujur aku tak bogel. Bodoh ni macam ada.

Kenapa tak haramkan baju Che Guavera? Baju Osama? Padahal 2 orang ini adalah satu ikon yang sangat radikal dan kitakan jahat. Che adalah pejuang revolusi yang berideologi komunisma dan Osama dikatakan seorang agamawan yang extremis sampai menghalalkan pembunuhan. tapi bodoh ni macam-macam, inilah yang terjadi. Terlalu takut dengan kebangkitan rakyat, bende yang remeh menjaditrauma yang hebat.

Tidak kurang juga beberapa pengcacai yang membalas komen dengan pandangan yang kurang bernas. Bila dibalas, mereka tidak dapat membalas, malah ada yang membalas dengan cacian dan pointless. tak kurang juga manusia yang hanya membaca Utusan dan TV3 yang mane kita tahu ketelusan berita sangat ditahap zero. Tapi bagi manusia-manusia ini, Utusan dan TV3 adalah kitab yang patut dipatuhi tanpa berfikir dengan waras.

Yang terbaru yang aku sempat lihat adalah perihal Lynas. karam Singh Walia mengatakan kita perlu mengikut kata pakar dalam bidang itu, bukan pakar dibidang lain. Malangnya, yang mengatakan tentang kebaikkan Lynas adalah seorang budak yang baru grad. Aku tulis demikian kerana susuk tubuh mamat itu masih muda dan masih mentah. Sedangkan pakar dari Australia sendiri katakan bahan sisa yang akan dikeluarkan oleh Lynas adalah berbahaya. Sebab itulah mereka (rakyat) tidak setuju dibuat di Australia. Boleh pulak dibandingkan dengan asap rokok yang dikatakan lebih berbahaya dari bahan kumbahan dari kilang Lynas. Kalau yang lemah iman mahupun bodo letor, memang percaya 100% apa yang dikatakan oleh mamat tu.

Berita pasal BERSIH juga tak kurang hebatnya. Polis rampas dan tangkap sesiapa yang pakai baju BERSIH. Baju patriot dan orang yang pakai baju patriot tak tangkap? Eh lupa, polis anjing kerajaan je. Takkan nak tangkap orang mereka sendiri. Terlintas dimulut rakanku yang mana, kemanakah baju-baju yang dirampas itu pergi? Rumusan yang dapat diteka adalah, mungkin SB akan pakai baju tersebut, dan menjadi dalang kepada kekecohan. So, aku akan cuba usul kepada pihak BERSIH agar melarang rakyat yang ingin turun ke BERSIH untuk memakai baju BERSIH.

Pada hemat aku, BERSIH ni takkan aman. Pasti ada pertempuran. Dan aku rasa, aku sendiri akan ditangkap. Harap-harap aku tak cedera, terseksa dan seumpamanya didalam tahana polis nanti. Kepada pencacai umno dan rakyat yang tak nampak kekejaman kerajaan, sila datang ke tempat kejadian, dan jadi sebagai pemerhati. Lihat siapa yang buat kecoh. Nilai sendiri.

No comments: