Friday, January 20, 2012

terima kasih kerajaan. KAH KAH KAH....

Entri ni adalah membicarakan tentang boucer buku rm200 oleh kerajaan Malaysia. Ye ke? Bukan kerajaan umno? Hahahaha.

Tajuk diatas adalah sarcasm untuk manusia-manusia yang bodoh serta bingai apabila berterima kasih kepada kerajaan kerana bagi mereka boucer rm200 (baca: rezeki). Bukankah Tuhan saja yang memberi rezeki kepada umat manusia? Jika Tuhan tidak mengizinkan kerajaan manusia ini memberi boucer itu, tak terasa la korang nak shopping buku.

Kenapa boucer buku diberi bukan harga barang yang diturunkan? Bukan harga minyak diturunkan? Itu korang pikir la sendiri. Ada otak untuk berfikir. Jangan guna otak untuk cari makan je. Gunalah otak untuk benda berfaedah sikit.

Dapat boucer rm200 terus nampak kerajaan ni bagus. Nak tolong rakyat. Hahahaha, lawak nusantara betul. Orang yang cakap macam ni dan percaya adalah orang dikalangan sakit. Kalau betul nak tolong rakyat, kenapa tidak tahun lepas? kenapa tidak harga barang? Senang je, sebab politik la (tadi cakap suruh pikir, tapi bagitaw jugak). Lagi-lagi bilamana hampir pilihanraya. Pelbagai propaganda untuk menarik undi. Cuba tengok lepas PR, pasti ada lagi harga barang naik.

Ini bukan aku nak menipu. cuba bayangkan, bilamana harga minyak dunia turun, harga minyak di Malaysia turun? Hanya turun sekali setelah naik berkali-kali. Tapi tetap juga nampak kerajaan bagus kerana tolong rakyat. Kah kah kah. Dulu janji dalam tv, akhbar yang minyak takkan naik. Tup tup naik juga dengan alasan yang tak munasabah. Alasan untuk pelarasan. Pelarasan untuk ape? Itu tidak di terangkan. kenapa tidak diterangkan? Korang pikir la sendiri. NI serius aku suruh korang fikir sendiri.

Berbalik kepada boucer rm200. Untuk makluman semua, hanya 3 golongan saja yang dapat bantuan ini. iaitu budak sekolah, orang yang mempunyai keluarga saraan dan juga mahasiswa. Budak sekolah dapat rm100 dan ketua keluarha dapat rm500. Masing-masing dapat cash. Tapi mahasiswa dapat boucer. Yang mana hanya boleh ditebus untuk membeli buku-buku akademik, jurnal, majalah ilmiah dan peralatan pembelajaran berdasarkan keperluan IPma. Kenapa jadi macam ni? Ada bagus juga supaya melatih mahasiswa untuk membaca yang mana memang mahasiswa sekarang memang malas mebaca. Sebab itu buta dalam terang.

1 lagi perkaran yang aku mahu sentuh mengenaik boucer ini ialah siapa yang untung. Siapa yang untung dalam hal ini? Pastinya kedai-kedai jual buku. Kerajaan guna duit rakyat, bagi dekat rakyat untuk rakyat memberi kepada kapitalis ini. Senang nak cerita, seperti duit rakyat kerajaan bagi dekat sikapitalis la. Nampak permainan ini?

Pemberian boucer ini disertakan dengan 1 kertas kecil yang menerangkan secara detail pasal boucer ini. Ia menerangkan cara pembelian buku, apa yang boleh dibeli menggunakan boucer ini dan beberapa rules. Ada satu benda yang tertarik, ia itu point yang ke 3 dan ke-5.

point ke-3 ; baki BB1M yang tidak habis diguna dianggap luput dan tidak boleh dituntut
point ke-5 ; jika amaun yang dibeli melebihi rm200, pelajar perlu membayar sendiri dan tidak boleh membuat tuntutan pada kerajaan.

Nampak tak? Yang untung adalah sikapitalis. Ini belum lagi kedai itu membeli boucer itu. Contohnya kedai itu membeli boucer itu dengan harga rm150, kedai itu akan memdapat untung rm50 dan buku mereka tidak terusik. Ini sangat menguntungkan. Aku berharap agar tiada orang yang bodoh menjual boucer itu kerana bagi aku ia seperti memberi harta kau sewenag-wenangnya kepada orang lain. Lain la kalau ko berniat sedekah. Hahahaha.

Secara keseluruhannya, ada bagus dan ada tak bagus dalam pemberian bantuan ini. tapi aku lebih nampak tak bagus dari bagus. Ini pendapat aku, pendapat kamu?

No comments: