Monday, September 21, 2009

Hari Raya di Kuala Terengganu

7.10 a.m aku dikejutkan oleh naqib, ank buah aku. terpisat2 aku. lantas aku terus tuju ke bilik air untuk ehem2 dan amek wuduk. lpas je solat, aku terus landing atas katil. hajat di hati nk repeat tido, tp mata x maw tido lg. mungkin aku excited nk raya kot. maklum la, dh lame x raya sakan. taun ni aku beli songkok setelah sekian lama aku tidak membeli mende alah tu. taun ni jugak aku beli baju melayu baru setelah hampir 3 taun aku tidak membeli baju melayu baru. murah je aku beli. dalam rm49.90 kt mydin mall. ok r utk org mcm aku ni. manusia yg x termasuk dlm golongan yg wajib bagi zakat.

lepas mandi, aku terus mkn. ye la. mak aku ckp, pagi2 kene mkn sbb smbolik dh abis pose. lpas mkn aku siap2 nk g masjid, tp masjid yg berdekatan ngan umah aku dh start solat. aku pom terus start motor aku, terus merempit ke masjid yg satu lg, yg terletak di kampung sebelah aku. ngam2, aku sampai, imam baru je nk takbir.

lpas solat, aku terus blk umah. lepak2 smpai lupa nk amek gmbr. aku ingt nk amek gmbr, nk upload kt sini. saje2 je. sbagai kenangan. tp nk wat mcm mane. dh terlupa. aku tggu la tkot nk bergambar kt umah tok aku, tapi hampeh, sbb mase aku sampai, dh xde org. semua dh beryara kt laen. jadi sesi posing2 x dpt di jalankan. frust gile dow. moood raye aku pom dh down. aku mlas nk fkir lg psal bergambar nih.

OTW nk blk umah, aku skeluarga sempat menziarahi kubur arwahumah mak sedare aku kt depan sabasun. mata aku mase tuh dh tahap org cina. katil kt umah dh pangil2 je nama aku. aku ingt blh la tido bile dh sampai, tp bapak aku plak wat hal. tkar plan. pergi umah sepupu aku. lepak2, solat, lpastu lepak lagi, kami pom berangkat.sesampai je kt umah, aku terus landing. sampai magrib baru aku bngun. lpas solat, aku bedal sate plak. mmang bnyk r aku mkn ari nih. skarang ni brape kilo berat aku pom x taw. lasptu spupu aku dtg umah. lpas dia bedal nasik mnyk, die ajak aku ke rumah membe aku. layan sudah. pergi pom x lame. sbb dh x serasi ngan membe aku tu.lpas borak2, kami terus je blah. sampai je umah aku terus wat keje men-stencil-kan muka ank buah aku. nk print atas baju die. huhuh. arap2 menjadi la...

2 comments:

Ron Mia-Eaz said...

mana gambo hari raya?
kata nak upload...

kerk said...

xde dow..
xde org sudi nk amek gmbr aku...
ishx3...