Thursday, April 15, 2010

celaka...

apa yang akan anda lakukan bila anda dirompak? pukul mereka? cakap memang senang, tapi realitasnya, ngak terunkap dong...

al-kisahnya begini. sabtu lepas aku disamun oleh 2 ekor manusia celaka. mujur yang diambil tu adalah duit syarikat. kalau die amek duit aku, lagi haru. kejadian tu berlaku pada lebih kurang pukul 3.40 pagi. time tu aku sorang je keje sbb partner aku rehat di musolla bersama arko, warga indonesia yang berkerja sebagai pencuci disekitar stesen.

mula-mula datang sekor mamat yang datang nak isi minyak. seperti biasa, dengan lagak macho, aku pom turut la kehendak pelanggang (konon). abis isi, minyak, duit dah bagi, aku pom pergi ke kerusi yang aku duduk sebentar tadi. tetiba aku cuak sekejap. laci yang aku simpan duit terbukak. aku tengok duit dlm laci pom dah ilang. aik, sape amek? sebab aku x nampal kelibat orang laen time tu melainkan aku ngan si mamat yang nk isi minyak tu. dengan kekuatan yang ada, aku cuba siasat. rupa-rupanya ade lagi sekor mamat yang sedang bersembunyi di belakang pam sebelah. dah memang xde orang laen la yang nak amek kecuali mamat tu.

aku pom apa lagi, tunjuk power r. aku mitak blk duit tu ngan mamat tu. die pom seluk poket die. aku ingt nk bagi balik duit aku, sekali die bagi aku gunting daa. mamat tu terus peluk aku(korang jgn pikir lain, aku bkln gay!!) sambil acu gunting tu kat muka aku. time tu, aku dah x pikir ape dah. aku cuma ingt pesan mak aku je. die ckp, kalu kene mcm tu, bagi je. tapi x sempat aku nak bagi, die dah amek duit dalam porch bag aku. tapi mujur die amek yang kat ruang besar. sebab duit rm50 yang aku anggar dalam rm800 ada dlm ruang yang laen. aku ingt mamat tu smpat amek dalam rm200 kot. mujur die x amek terus porch bag aku tu. sbb dalam beg tu ada tepon aku dan kunci motor.

lepas mamat tu amek duit, dorang terus cabut. aku jadi blur kejap. ye la, dah selamat. dalam kepala otak tu hanya pikir syukur kat Tuhan je pasal tak jadi arwah lagi. lepas ok, aku terus call 999. tapi hampeh, kat 20 minit baru polis sampai. lepas call 999, aku terus kejutkan kawan2 aku tu. aku ingt polis sampai blh la kejar atau cari terus dua ekor mamat celake tu. tapi suruh aku wat report kat balai. kalau aku taw awl2, baek aku xyah tepon 999. esok je aku wat report.

pagi tu boss pompuan datang. mujur die tak marah. ye la nk marah ape. bkn rugi pom. siap untung lagi sbb blh claim insuran. apsal aku x pikir awl2 ek. kan senang aku paw duit tu sket. petang tu jumpe inspektor husaini. soal punya soal, aku pom blah. sampai sekarang x dengar ape2 berita tentang kes tu. senyap je. ckp nk amek cctv. tapi mcm x amek pom. lantak la. yang aku bengang sbb ni kes nyawa beb. kalau aku arwah ari tu, insuran shell blh bg aku nyawa baru ke? cctv tu blh bagti aku nyawa baru ke? kalau dpt la 2 ekor tu, aku sepak2 muke 2 ekor tu ngan kasut safety yang ada steel toe tu. biar hancur muke.

ape2 pom. aku bersyukur ke hadrat ilahi sebab masih bagi aku bernafas di muka bumi ini. syukran jazila ya Allah...

5 comments:

S.I.T.I said...

bengong mu. mujur takdok pape. kwn mu tu lglah bengong. waktu khije gi tido. patut mu mitok gaji bulan ni ngan dia. haha..
mu kabo ke mok dok?

mYpRecious said...

erkk.. bahaye sungguh... petrol pam kat pulau kambing tu ke?

mmg doksoh nk harap lah ke polis tu.. dokleh harp lasum..

mase rumah kene pecah masuk(gibson les paul izhang kene curik!padahal bru beli 2 bln) dulu, mmg tadok sorgpun polis mri umoh.. ye kate kunun detektif diue akan mrilah ptg tu.. utk amek gambo seme.. last2 hampeh je.. haram le nk mari... dok heran lasung..

cube hok kene rompak tu org 'beso-beso' harus kuor tv paper bagai...

kerk said...

kak tie : dah mmang bos bg tido. aku pom tido gok..
huhuhu...
kabo dah ke mok. xkn la x kabo..

bini izhan( sori x taw name): yup, shell pulau kambing...
btol r tu, ckp nk amek cctv la, ape la..
last2 xwat ape2 pom... sia2 je abis krdt tepon 999..
woh, gitar gibson tu. mahu 2,3 ribu gok tu. syg2...
sabtu ni jadi x sleepy main?

S.I.T.I said...

din,
wat madat mende gi khije kalu tido?
kuhakuhakuha...

kerk said...

hahah...
tu baru best...
gaji tggi...
keje 6 jam je...
blh tido plok..
sape nk v keje gtu?