Sunday, October 30, 2011

bercerai...

Ini bukan entri pasal artis mane yang bercerai-berai. Tapi ini cerita tentang ketidak sejiwa didalam jiwa rakyat Malaysia. Aku mahu berkongsi cerita dan pendapat tentang perlawanan bola semalam antara Terengganu dengan Negeri Sembilan.

Cerita bermula apabila FAM menaiikan harga tiket dengan harga yang sangat tinggi. Tersebarlah 1 Malaysia ada yang mahu memboikot perlawan ini. Ya, ada yang boikot, tapi ramai yang tidak boikot. Aku tak tahu kenapa. Mungkin rm50 itu murah, atau mereka rasa subsidi itu tidak ada masalahnya.

Aku tidak mahu mengulang lagi pasal subsidi ni. Mahu ketahui dengan lanjut boleh cari artikel sebelum artikel ini. Dengar cerita penuh juga stadium malam semalam. Dan ramai juga yang boikot diluar. Mereka berdemonstrasi. Aku salute mereka yang bersama dengan kumpulan demostran diluar stadium itu. Mereka sangat hebat dengan semangat dan gants yang mereka cipta. Tapi malangnya, hanay segelintir penyokong Terengganu yang join kumpulan itu(ini mengikut dalam video yang ada di youtube yang mana, ia menunjukkan pnyokong berbaju kuning lebih banyak dari penyokong baju putih).

Ramai juga rakan-rakan aku dari Terengganu datang. Siap tanya aku pergi ke tak. Yang aku bengang, orang yang seakiran dengan pemikiran aku juga turut pergi. Aku tidak sempat untuk bertanya kenapa. Tapi aku dapat baca jawapan die. Salah satunya adalah sebab semangat untuk pasukan Terengganu. Ye la, Terengganu dudah 1 dekad tidak menjuarai piala Malaysia. Paling tinggi pun dapat nombor 2. Mungkin sebab itu mereka tidak endahkan dengan pemboikotan perlawan itu.

Pada mulainya, perlawanan ini ingin diboikot oleh kedua-dua belah pihak. Tapi malangnya apabila berita subsidi keluar, masing-masing sudah goyah. Lebih-Lebih lagi penyokong Terengganu. Dengar cerita, semalam penyokong Terengganu lebih ramai dari penyokong Negeri Sembilan. Apa yang berlaku, aku tidak pasti kenapa.

Tapi apa-apa alasan yang mereka beri, aku tidak dapat terima. Sebab semata-mata bola mereka boleh mengkayakan kepada sikeparat. Itu adalah tindakan yang bodoh. Dengan ini aku isytiharkan yang FAM menang dalam perlawanan ini.

Yang lagi menarik, website FAM digodam sebanyak 2 kali oleh peminat bola sepak dari Negeri Sembilan. Ekau memang hebat!!. Aku rasa nak tukar kerakyatan negeri la. Nak jadi orang Nogori. Bukan sebab Terengganu kalah, tapi sebab orang Terengganu tidak bersatu hati untuk memboikot perlawanan ini.

No comments: