Tuesday, October 25, 2011

kematian gadafi....

Berita tentang kematian bekas perdana menteri Libya tersebar dengan cepat. Sepantas angin berlalu, sepantas cayaha bergerak. Dan dia mati dengan sangat tragik. Dibunuh oleh bangsa sendiri, rakyat sendiri. Dipukul, diterajang, dan akhir sekali ditembak dikepala.

Dunia bersorak girang. Berpesta untuk menyambut kegemilangan perjuangan sudah selesai. Tapi, bagi aku tidak! kematian Gadaffi hanyalah satu wayang. Bukan aku cakap dia belum mati. Tapi kejadian kematinya adalah wayang.

Seperti kita tahu, Gadaffi adalah boneka Amerika, walaupun ada pihak cuba menafikannya seperti disini. Ada point yang boleh diambil, ada point yang ditulis tidak boleh diguna pakai. Kejahatannya sangat menjadi-jadi sejak beberapa tahun. Dia dikatakan menjadi sekular dan anti islam. Bukan itu saja, malah anti dengan rakyatnya sendiri. Rakyat merempat, tiada pekerjaan, harga barang mahal, serba serbi mahal (macam pernah dengar je cerita ni, tapi dimananya?). Tapi dalam link yang aku bagi tadi, cuba menceritakan sebaliknya. Gadaffi baik, menolong rakyat dan sebagainya.

Taidak dinafikan dia dulu adalah pemimpin yang hebat, berkaliber dan Amerika takut kepadanya. Tapi sekarang tidak lagi. Dia pula yang tunduk pada Amerika. Dia menjadi boneka Amerika secara total. Segala perintah dari Amerika dia turuti.

Tapi, betapa jahatnya dia, membunuhnya bukan satu cara yang bijak. Dan dengan cara itu tidak akan menyelesaikan solusi. Sebab Amerika semestinya akan cuba campur tangan untuk kawal Libya. Sebab Libya seperti ditanah arab yang lain, yang mana mempunyai minyak yang banyak. Mungkin dengan menangkapnya boleh membongkar rahsia yang tidak diketahui. Atau boleh membuktikan sesuatu yang sukar dibuktikan. Tapi apakan daya, nafsu manusia melebihi kepada akal fikiran. Sanjung islam itu agama yang mulia, tapi malangnya, panganutnya tidak faham dengan agama sendiri.

Seperti yang aku tulis diatas, kematiannya bukan satu perjuang. Dan secara tidak langsung perjuangan belum tamat. Kematian gadaffi ibarat menangkap pengedar dadah, tapi tokei dadah masih terlepas.

Aku percaya, suatu hari nanti, keaddan di Iraq. Tumbangnya kerajaan Saddam bukanya bermakna orang Iraq merdeka, sebab yang memduduki Iraq adalah askar Amerika, dan dengan alasan ingin membangunkan Iraq , mereka juga merampas minyak dan hak orang Iraq. Ia seolah-olah, lari dari perangkap harimau, tapi termasuk perangkap buaya. Dan revolusi yang berlaku di Libya bukannya revolusi rakyat, tapi revolusi dibuat-buat untuk menguntungkan sebelah pihak. Percayalah, semua ini terjadi kerana pihak kapitalis sudah tahu era emas mereka akan berakhir tidak lama lagi, sebab itu mereka cuba membolot harta sebanyak mungkin.

No comments: